Catch & Release



Catch & Release

Vi kan gå tillbaka endast 20 år i tiden så såg man i olika tidsskrifter fiskare som poserade med döda fiskar, tiderna ändras som allt annat i denna värld. När man nu 2012, öppnar en fisketidning så ser man istället fiskare med sina fångster i vattnet precis innan de får simma tillbaka mot djupet. Man ser annonser från butiker där det säljs vågnät, avkrokningsmattor, tänger, vågar, måttband you name it. Det är catch & release som gäller, självklart ska man få ta hem någon matfisk men låt de stora gå tillbaka om fisket i Sverige ska fortsätta leverera stora fiskar. Tänkte lista de grejor som är bra, om inte nödvändiga att ha med sig för C & R fiske.

Tång
En tång med långt skaft är något som alla fiskare måste ha med sig i fiskeväskan, sitter draget långt ner i munnen på fisken så är en tång ovärderlig. Speciellt om det är en gädda som tagit ditt bete, det är ingen höjdare att försöka krångla ur krokar ur en mun full med sylvassa tänder med händerna. Det är också viktigt vid catch & release att fisken inte hålls på land längre än nödvändigt så det finns många skäl att en tång skall ingå i en fiskares arsenal. Även en avbitartång kan vara bra att ha med sig, sitter kroken för dåligt till i munnen kan enda möjligheten att få ut kroken att klippa hullingen. Bättre att klippa kroken och byta ut den än att slå ihjäl fisken. En avbitartång kan vara till stor hjälp om olyckan skulle vara framme och man sätter en krok i handen eller liknande, det är inte roligt att försöka dra igenom en hullingförsedd krok genom huden. En dra idé kan också vara att packa ner två lika tänger, utifall man skulle tappa en i vattnet. Ett billigare alternativ kan också vara att fästa ett flöte eller liknande på tången, ramlar den då i vattnet så kan man enkelt fiska upp den igen.

Våg
Fiskar man för att höja sitt personbästa så är en våg något som också måste ligga i fiskeväskan, digital eller fjädervåg. Personligen föredrar jag en digitalvåg, men det kan vara en bra idé att ha med sig både och. Teknik kan ju krångla och det kan vara en mardröm att vågen skulle ge upp pga. dåliga batterier när drömfisken har fångats. Självklart behöver man inte ha med sig två vågar men ett par extra batterier kan vara en bra idé. Tänk också på att köpa en våg som tar minst 20 kg, fiskar man t.ex. gädda så finns chansen att fånga någonting riktigt stort. Inte roligt att stå med en fisk som drar en våg på 11 kg i botten. Ett flöte eller liknande att fästa på vågen är också någonting att tänka på.

Vågsäck
En gädda ska inte hänga vertikalt när den vägs då inre organ kan ta skada, köp istället en vågsäck och lägg gäddorna horisontellt när de ska vägas, kom bara ihåg att blöta säcken innan fisken läggs i så inte slemskikt skadas. Tänk också på att dra av vikten på säcken, annars väger fisken mer än vad den gör. Men man behöver självklart inte lägga ut 500 kr på en säck, köp en Ikea kasse av största storlek, brukar kosta 5-10 kr och funkar minst lika bra.

 Avkrokningsmatta
Detta är speciellt viktigt att ha med sig under vinterfisket, man ska absolut inte lägga en fisk direkt på isen. Då tar slemskiktet stor skada och fiskens chanser att överleva minskar kraftigt. Även under sommarhalvåret så är en avkrokningsmatta viktigt att ha med sig på fisketuren, grus och annat som kan skada fisken samlas ofta i båten. Precis som med vågsäcken så är det viktigt att mattan blöts ordentligt innan fisken placeras där. Tar avkrokningen lång tid så tänk på att hälla vatten på fisken så den håller sig fräsch. Många mattor har ett måttband ”inbyggt”, på det viset sparar man tid, mät och kroka av på samma gång.


Kamera
Ha alltid kameran nära till hands under fisket, den sämsta fisketuren är alltid bara ett ögonblick från att bli den bästa du varit med om. Då vill man inte komma på att kameran ligger hemma på köksbordet eller har dåliga batterier. Istället för att slå ihjäl fisken och ta hem en trofé, knäpp lite bilder på den innan den får simma tillbaka till sin naturliga miljö. Ta foton från alla vinklar och håll, men kom ihåg att inte hålla fisken på land längre än nödvändigt, var kreativa! Tänk på att stödja fiskarna under buken när ni poserar med era fångster så inte inre organ tar skada.

Hoppas jag fått i alla fall några fiskare att tänka till och börja använda C&R, det vore ju onödigt att förstöra det otroliga fiske vi faktiskt har i Sverige









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar