torsdag 22 november 2012

Årets Julklapp!

Jag hoppas innerligt att alla såg uppdrag granskning igår kväll kl. 20:00, för er som inte gjorde det så surfa in på svtplay, ni måste se det! Vi satt ett gäng från klassen och kollade igår, innan klockan slog åtta så var stämningen i soffgruppen god, när klockan slog nio och eftertexterna började rulla så var stämningen en annan. Irritation, ilska, nästintill chocktillstånd rådde, programmet handlande om den svenska laxpolitiken.

Vår käre landsbygdsminister Eskil Erlandsson står på EU:s toppmöte och vräker ur sig att Sverige ligger topp tre, om inte etta i Europa i hur vi sköter våra tillgångar i hav och vattendrag. Det är rent ut sagt pinsamt, resten av världen skrattar tamefan åt Sveriges sätt att behandla framförallt då laxen.

För det första, forskare rekommenderar att kvoten för yrkesfiskare ska vara 54 000 men Eskil sätter kvoten på 108 000 fiskar. Fullt rimligt, Eskil har nog bättre koll än vad forskare har. Det svar centerpartisten hade till denna kvot var att han inte tror att det är den mängd tjuvfiske som ICES säger och inte den mängd orapporterade fisken, man måste tro på att människor är ärliga!

För det andra, husbehovsfiskare längs våra kuster plockar upp mängder av lax när inte ens licensierade yrkesfiskare får fiska. Husbehovsfiskare har inte i jämförelse med yrkesfiskare någon plikt att återrapportera varje fångst, men de får fiska med yrkesmässiga redskap. När UG pratar med en av dessa husbehovsfiskare så får de till svar på frågan om fisken säljs vidare, - nej, fisk får inte säljas vidare, men det är ju en regel som inte kollas upp. Min tolkning av det svaret är ganska solklart, fisken säljs vidare. Vilket är ett utmärkt svar med tanke på Eskils svar på varför kvoten sätts högre än vad forskarna rekommenderat, människor är ärliga!

För det tredje, dessa kraftbolag slutar aldrig att överaska. Att det ställs högre och högre krav på att det ska finnas vandringsvägar för lax, öring och ål förbi kraftverken har varit på tapeten länge nu. Svaren som fås är att det kostar för mycket pengar, vatten som istället kan gå genom turbinen och generera energi/pengar får ju verkligen inte istället ledas förbi så att fisk kan vandra till sina lekplatser. Det vore ju orimligt att kraftbolagen ska hjälpa till att återställa vårat nästan förstörda vildlaxbestånd när det är deras kraftverk som sätter stopp för vandring och reproduktion, eller hur? När UG granskade en skrivelse som vattenkraft skickat till länsstyrelsen så kan man läsa ” Generellt sett är vattenfall dessutom mycket tveksamma till tanken att återskapa vandringvägar på grund av att dessa inte, enligt vår bedömning inte är samhällsekonomiskt motiverade eller motiverade ur ett ekologiskt perspektiv”. Där någonstans så tappade jag förtroendet för dessa bolag, som visserligen innan programmet var omätbart litet.

I Sverige har vi nu fyra stycken outbyggda stora älvar, men dessa drabbas av ständiga hot från kraftbolag som vill bygga ut och förstöra. Men, mellan älvarna och kraftbolage så står b.la organisationen Älvräddarna.

Det första jag gjorde när jag var tillbaka på rummet efter programmet var att surfa in på älvräddarnas hemsida www.alvraddarna.se och bli medlem direkt. Saxat från hemsidan ”De orörda älvmiljöerna utgör alla utomordentligt rika ekosystem med större biologisk mångfald och produktion än någon annan naturtyp i Sverige” Texten avslutas med ”Du behövs i arbetet med att säkra älvarnas framtid” Jag skäms att det inte hänt tidigare, 150 kr för ett år, det borde alla göra. Fiskare som icke fiskare! Årets julklapp kanske?

 Tre krav ställs på vad som tippas bli årets julklapp
  1.        En nyhet eller ett nyväckt intresse för året
  2.        Svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal
  3.    Produkten ska representera den tid vi lever i
Okej, Krav 1! Nyväckt intresse hos allmänheten hoppas jag innerligt att SVTs inslag kommer att generera!
Krav 2, om första kravet uppfylls så kommer även punkt 2 att uppfyllas via ökat antal sålda medlemskap i älvräddarna. Nummer 3, ja enklare än så blir det inte. Miljöfrågor är väl på de flestas läppar i dessa tider?

Där har vi de svart på vitt, medlemskap i Älvräddarna blir årets julklapp!

tisdag 20 november 2012

Kroklänk

När jag började på sportfiskeakademin i Forshaga för ett och ett halvt år sedan så visste jag att jag skulle lära känna många jämnlikar, 25 st fisketokar som tänker fiske 24 timmar om dygnet. Vi hade alla våra specialområden, allt från trolling till flugfiske. Men en grej vi hade gemensamt var catch & release, vi har ett underbart fiske i vårt avlånga land och det vill vi alla ha kvar.

Tänkte tipsa om en väldigt enkel grej som är väldigt bra att göra om man vill öka chansen för att fisken ska överleva efter återutsättning. Det hela började med ett fiskepass hemma i Dalarna, jag skulle landa en fisk med gälgrepp. Gäddan hade fallit för en Westins jätte med originalkrokar på, en krok satt i munnen medan de två resterande satt på utsidan. Precis när jag ska greppa tag i fisken så slår den till och en krok sätter sig i fingret, gäddan slår sig som tur loss från wobblern och simmar iväg medan jag sitter med 23 cm westin i fingret. När jag senare på kvällen sitter och facebookar med klasskamraten Jonathan så får jag ett tips om att ta bort de två bakersta krokarna och göra en länk till den krok som är kvar. Inget knep som är något som helst nytt för sportfiskare, men något som jag aldrig tänkt på förut. 

Det finns självklart både för och nackdelar med det här knepet, fördelarna är när fisken väl hugger så är chansen stor att den är ytligt krokad och inte sitter djupt i svalget eller i gälarna. Det är också enkelt att kroka loss, vet inte hur många gånger jag har tagit lös en krok medan en annan fastnat igen.
Nackdelarna kan vara att man kan missa ett och annat hugg, men det är enligt mig värt de. Hellre det än att det krokarna sitter så djupt att fisken måste avlivas. En annan nackdel kan vara att vissa wobbler tappar i gång om man tar av krokarna.  
Anledningen till att jag numera uteslutande fiskar med kroklänk vid trollingfiske

Jag har bara testat det här på trollingfiske, men kan även vara en bra idé för spinnfiske. Man minskar riskerna med att wobbler ”hakar” upp sig i kastet. 

Tar ett exempel på hur jag gör, på bilden nedan så är den en Westins jätte, nya modellen i den utmärkta färgen skitmört. Ta bort de två bakre krokarna, fäst två fjäderringar längst in mot den främre ringen. Sen dit med ett lekande och i dem fäster man ytterligare två fjäderringar. Sen dit med kroken, antalet fjäderringar kan variera utifrån storleken på wobblern. Men på en westinare så är det lagom med 4 fjäderringar och ett lekande.




Westins Jätte i färgen skitmört med kroklänk färdig att fiskas!

/Fiske är ingen hobby, det är en livsstil







fredag 16 november 2012

Filmklipp/Bildspel

Testade att göra ett filmklipp/bildspel från höstens fiske, här är resultatet. Tar även tillfället i akt och ber om ursäkt för musikvalet. Stavas dålig fantasi!



Foton tagna av: Jon Andersson och Jonathan Jansson

måndag 12 november 2012

Hösten 2012

I all framtid kommer jag minnas hösten 2012 som den höst då gränser flyttades, mål uppnåddes och mycket rutin lades till i fiskekontot. Det hela började en onsdagsmorgon hemma i Dalarna, klasskompisen och trollinggurun Jonathan var på besök för några veckors gäddfiske. Metoden som skulle användas var flötestrolling, dagarna innan så hade vi kört wobblertrolling och fått en del gädda b.la en pjäs på 123 cm som dock vägde in på blyga 8.84 kg. Men utöver den, inga storlekar som det kommer att skrivas om i historieböckerna. Så lite förändring behövdes, död betesfisk, flöten, paravaner, spön, tafsar, ja allt man kan tänka sig packades in i bilen och resan började. När vi anländer till sjön så ser vi att ett tjock dimtäcke har lagt sig över ytan, storfisktecken säger jag till min kompanjon.

Vi glider med hjälp av elmotorn ljudlöst fram över sjön med tre flötestacklade fiskar på släp, första hugget låter inte vänta på sig. En fisk på dryga 3 kg krokas, landas och får simma tillbaka ner i djupet, nöjda med första fisken på ny metod fortsätter vi fisket i hopp om att nästa fisk som fångar intresse för våra betesfiskar är ett bättre exemplar. Några timmar senare utspelar sig följande, Jonathan flyger upp från sin bänk, greppar tag i spöet med den långsamt knarrande rullen och sätter mothugget. Bättre fisk konstaterar han direkt, men mycket mer än så blir det inte, fisken drillas in utan problem och kan enkelt håvas. Fisken mäter visserligen 108 cm, men väger bara in på 7,03 kg. Samma dåliga kondition som fisken på 123 cm från gårdagen. Men metoden funkar och vi  fortsätter vårat fiske, nästa hugg skulle jag få ta.

För en kille som ser sig själv som en gäddfiskare i en klass full med gäddfantomer så är ett personbästa på 7 kg, rent utsagt pinsamt. Många timmar har lagts ner på att öka det personliga rekordet, men utan resultat. Men det där nästa hugg skulle äntligen ändra allt, paravanen på styrbord sida sackar efter och löser ut. Jag spänner upp linan mot fisken och sätter mothugget. Kommande minuter har jag svårt att återberätta, minnen av vad som sägs i båten är små och inte förrän fisken ligger i håven så klarnar det. Det kan låta töntigt, men alla som fiskar förstår vad jag menar. Man blir så fokuserad på uppgiften att drilla fisken att ett mindre kärnvapenkrig skulle kunna bryta ut utan man lägger märke till de. Med säkra händer lägger Jonathan håven om fisken och jag är säker på att personbästat är slaget. Frågan är bara med hur mycket, är det äntligen första 10:an som fångats. Måttbandet visar 119 cm och vågen 9,14 kg, trots att inte drömgränsen är uppnådd så är jag hur nöjd som helst. När vi senare på kvällen sitter och diskuterar fisket så säger vi lite skämtsamt att vi måste nog upp i 150 cm om vi ska få en gädda över 10 kg. Oroväckande smala gäddor fångade hittills.

Vi hoppar fram en vecka, denna dag skulle Victor Janérs göra oss sällskap i båten, i bilen på väg till sjön så säger vi till Victor att han får ta dagens första hugg. Något som jag tror han är väldigt nöjd med idag, med 8-10 sekundmeter vind så är det inte optimalt väder för flötestrolling så vi får lägga dagens fiskepass i lä bakom en udde. När första hugget då kommer så hugger jag tag i spöet och räcker det till Victor som sätter mothugget, han säger att den kanske inte är så stor, det är nog paravanen som gör motstånd. Men både jag och Jonathan ser att linvinkeln går rakt neråt trots hård press på fisken. En nervkittlande kamp utspelar sig och när röken skingrat sig så står Victor som segrare, en överlycklig Janérs poserar framför kameran med en fint tecknad 10+ gädda. Med 118 cm och 10,4 kg så höjer han personbästat med nästan tre kg, stort grattis Victor. Det instagrammas, twittras, Facebookas, man kan jämföra Victors glädje med ett barn på julafton, med all rätta! Dagen hade knappats kunnat få en bättre start, vi fiskar igenom dagen utan mer nämnvärt resultat men med en stort leende på läpparna.
118 cm - 10,4 kg
118 cm - 10,4 kg

Spögung!
Glädje!
Vi hoppar fram ytterligare en vecka, vi har landat en del gäddor över metern nu men någon mer 10:a har det inte blivit. Vi börjar morgonen med att köra samma sträcka som producerade Victors 10+ gädda och huggen kommer omgående, sex hugg och sex bommade krokningar senare så börjar vi bli lite frustrerade. Vi lämnar platsen och letar vidare efter nästa hugg, nästan uppgiven sitter jag och börjar i huvudet planera nästa fiskedag medan Jonathan styr skutan. Plötsligt så fullkomligt vrålar en rulle till och 5-10 meter lina åker med hastig fart av spolen, jag tar spöet och sätter mothugget direkt, tvärstopp! En halvminut in i fighten så gissar jag att fisken väger en 7-8 kg, när Jonathan får syn på fisken utbrister han. Den är större, mycket större! När jag får se den första gången så ser den brutalt stor ut, en bild som för alltid etsat sig fast på näthinnan. En magnifik fisk håvas, men vi vågar inte riktigt tro på att den väger över 10 med tanke på konditionen på tidigare fiskar. Men när den lyfts över relingen och vi får se fisken i sin helhet så är vi övertygade. 122 cm lång och 11,84 kg tung så är det nu istället jag som har en glädje som ett barn på julafton. Efter en snabb fotosession så får den åter simma mot djupet, en underbar syn och jag skakar hand med min fiskekompanjon och tackar för en håvning i världsklass.
122 cm - 11,84 kg
122 cm - 11,84 kg

Catch & Release
Jonathan skulle även han ta en riktigt fin gädda på flötestrolling, han fångade samma gädda två gånger. Gäddan som han tog på wobblertrolling under första veckan återfångades två veckor senare, då 3 hekto tyngre.
Första gången 123 cm - 8,84 kg 
Andra gången 123 cm - 9,2 kg
Catch and Release funkar!

När vi summerar 17 dagars gäddfiske så ligger topp fem på 123 cm, 123, cm, 122 cm, 119 cm och 118 cm, ett otroligt facit och med råge det bästa fisket jag upplevt! Nu är målet en 15+ gädda, med nyvunnet självförtroende så känns det inte långt borta. Vi ska återvända till sjön innan jul, då ska nya gränser passerar!

/ Fiske är ingen hobby, det är en livsstil!










söndag 11 november 2012

Long time...


Alldeles för längesen jag skrev mitt senaste blogginlägg nu. I kommande inlägg ska jag summera hösten har jag tänkt. Det kommer bli stora gäddor plus några större gäddor. Imorgon ska det vertikalfiske efter gös!

En liten teaser, håll till godo!


/ Fiske är ingen hobby, det är en livsstil!