torsdag 22 november 2012

Årets Julklapp!

Jag hoppas innerligt att alla såg uppdrag granskning igår kväll kl. 20:00, för er som inte gjorde det så surfa in på svtplay, ni måste se det! Vi satt ett gäng från klassen och kollade igår, innan klockan slog åtta så var stämningen i soffgruppen god, när klockan slog nio och eftertexterna började rulla så var stämningen en annan. Irritation, ilska, nästintill chocktillstånd rådde, programmet handlande om den svenska laxpolitiken.

Vår käre landsbygdsminister Eskil Erlandsson står på EU:s toppmöte och vräker ur sig att Sverige ligger topp tre, om inte etta i Europa i hur vi sköter våra tillgångar i hav och vattendrag. Det är rent ut sagt pinsamt, resten av världen skrattar tamefan åt Sveriges sätt att behandla framförallt då laxen.

För det första, forskare rekommenderar att kvoten för yrkesfiskare ska vara 54 000 men Eskil sätter kvoten på 108 000 fiskar. Fullt rimligt, Eskil har nog bättre koll än vad forskare har. Det svar centerpartisten hade till denna kvot var att han inte tror att det är den mängd tjuvfiske som ICES säger och inte den mängd orapporterade fisken, man måste tro på att människor är ärliga!

För det andra, husbehovsfiskare längs våra kuster plockar upp mängder av lax när inte ens licensierade yrkesfiskare får fiska. Husbehovsfiskare har inte i jämförelse med yrkesfiskare någon plikt att återrapportera varje fångst, men de får fiska med yrkesmässiga redskap. När UG pratar med en av dessa husbehovsfiskare så får de till svar på frågan om fisken säljs vidare, - nej, fisk får inte säljas vidare, men det är ju en regel som inte kollas upp. Min tolkning av det svaret är ganska solklart, fisken säljs vidare. Vilket är ett utmärkt svar med tanke på Eskils svar på varför kvoten sätts högre än vad forskarna rekommenderat, människor är ärliga!

För det tredje, dessa kraftbolag slutar aldrig att överaska. Att det ställs högre och högre krav på att det ska finnas vandringsvägar för lax, öring och ål förbi kraftverken har varit på tapeten länge nu. Svaren som fås är att det kostar för mycket pengar, vatten som istället kan gå genom turbinen och generera energi/pengar får ju verkligen inte istället ledas förbi så att fisk kan vandra till sina lekplatser. Det vore ju orimligt att kraftbolagen ska hjälpa till att återställa vårat nästan förstörda vildlaxbestånd när det är deras kraftverk som sätter stopp för vandring och reproduktion, eller hur? När UG granskade en skrivelse som vattenkraft skickat till länsstyrelsen så kan man läsa ” Generellt sett är vattenfall dessutom mycket tveksamma till tanken att återskapa vandringvägar på grund av att dessa inte, enligt vår bedömning inte är samhällsekonomiskt motiverade eller motiverade ur ett ekologiskt perspektiv”. Där någonstans så tappade jag förtroendet för dessa bolag, som visserligen innan programmet var omätbart litet.

I Sverige har vi nu fyra stycken outbyggda stora älvar, men dessa drabbas av ständiga hot från kraftbolag som vill bygga ut och förstöra. Men, mellan älvarna och kraftbolage så står b.la organisationen Älvräddarna.

Det första jag gjorde när jag var tillbaka på rummet efter programmet var att surfa in på älvräddarnas hemsida www.alvraddarna.se och bli medlem direkt. Saxat från hemsidan ”De orörda älvmiljöerna utgör alla utomordentligt rika ekosystem med större biologisk mångfald och produktion än någon annan naturtyp i Sverige” Texten avslutas med ”Du behövs i arbetet med att säkra älvarnas framtid” Jag skäms att det inte hänt tidigare, 150 kr för ett år, det borde alla göra. Fiskare som icke fiskare! Årets julklapp kanske?

 Tre krav ställs på vad som tippas bli årets julklapp
  1.        En nyhet eller ett nyväckt intresse för året
  2.        Svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal
  3.    Produkten ska representera den tid vi lever i
Okej, Krav 1! Nyväckt intresse hos allmänheten hoppas jag innerligt att SVTs inslag kommer att generera!
Krav 2, om första kravet uppfylls så kommer även punkt 2 att uppfyllas via ökat antal sålda medlemskap i älvräddarna. Nummer 3, ja enklare än så blir det inte. Miljöfrågor är väl på de flestas läppar i dessa tider?

Där har vi de svart på vitt, medlemskap i Älvräddarna blir årets julklapp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar